Stopp av rysk oljeimport – fixar klimatomställningen

Klimatomställningen har kommit i skymundan. I stället är det Putins anfallskrig mot Ukraina som dominerar världspolitiken. Krig är aldrig något som gynnar utvecklingen av klimatarbete. Det mänskliga lidandet som nu kommit väldigt nära oss skapar ett engagemang av att göra stora insatser för de som flyr från krigets fasor. Europa öppnar för olika hjälpinsatser utan att knorra för att möte den största flyktingvågen sedan andra världskriget.

Följderna av ”Ryska kriget” medför stigande priser på ett flera områden, vilket vi inte minst sett på energiområdet med olja och naturgas. Sanktioner ställs från den ena dagen till den andra mot Ryssland och ryska oligarker. Ännu har detta inte förändrat Putins agerande i Ukraina, men besvärligheterna ökar för det ryska folket. Detta verkar Putin kallsinnig till.

Stoppa oljeimporten från Ryssland

Europa har under senare år blivit alltmer beroende av importen av rysk olja och naturgas. Exempelvis gick Tyskland från att stänga sin kärnkraft till att i stället bli beroende av rysk naturgas. En utveckling som inte kan anses ligga i linje med en fungerande klimatstrategi bort från fossila energikällor.

Fördelning av Europas energikonsumtion Källa: Artikel SDS 20220313

Av bilden ovan framgår att gas (naturgas) ökar mest av de redovisade energislagen. 2020 utgjorde naturgasen tillsammans med olja över 50 procent av den totala energikonsumtionen i Europa.

Vårt beroende av de ryska råvarukällorna är betydande i Europa. År 2019 importerade EU 27 procent av oljan från Ryssland och hela 41 procent av sin förbrukning av naturgas, se mer av importstatistik av dessa råvaror och andra i artikel i Ny Teknik.

Av de restriktioner som idag ställs mot import av ryska råvaror har EU-kommissionen lagt en plan att EU skall fasa ut rysk energi och inte köpa något från Ryssland efter 2030. Med avseende på det stora beroendet av den ryska energin som ovanstående siffror visar är det på hög tid att gå i en snabb riktning bort från den ryska energin, se artikeln, Omställningen till hållbar energi skyndas på.

Snabb grön energiomställning

Den gröna linjen i ovanstående diagram omfattar förnybart, dvs huvudsakligen sol och vind. Det är inte imponerande att dessa energislag bara utgör 18 procent. Vill vi ha en fungerande omställning till en hållbar grön energi så är det dags att snabba på omställningen. Med två år av pandemi visade det sig att energisektorn drog ned på lågvarv på det globala planet, vilket visade sig ge många positiva effekter för miljön, se mitt blogginlägg Globalt standby-läge.

De stora inskränkningarna inom bland annat transportsektorn under pandemin visade att det är möjligt att göra betydande klimatvinster genom minskat transportarbete och utökad lokal ekonomi. Ofantliga summor satsades på subventioner med att hålla ekonomier i gång världen över. Detta föder förutsättningar att ta fasta på DN Debatts inlägg av Tomas Kåberger och Anders Wijkman att det är ”Fullt möjligt att stoppa EU:s import av rysk gas”. I artikeln argumenterar de för att totalstopp i EU av den ryska olje- och gasexporten kan vara avgörande för att Putin inte har råd att driva sitt krig i Ukraina. Visst kan det ställa till med problem inom EU att finna ersättning till den ryska importen, men det skulle ge förutsättningar för att vi samtidigt har möjlighet att förstärka utvecklingen av den fossilfria energin inom EU.

En betydande del av klimatomställningen är att inte bara övergå till annan energiform utan att i hög grad driva effektiviseringen av energianvändningen. Detta skulle vara ett tvingande drag i ett totalstopp av rysk energi. Möjlighet finns att med detta både få Putin att avblåsa sitt krig och att komma långt fram med klimatomställningen.

Dela gärna inlägget vidare.

Det här inlägget postades i Ekonomi, Hållbarhet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.