Sedan 2018 har konsumtionen av konfektionsvaror som kläder och skor varit ett återkommande tema på bloggen. Detta under rubriker som Årets julklapp det återvinna plagget, Redesign – väg i rätt riktning, Klädindustrins miljöpåverkan, Miljöanpassning av kläder och skor, Billiga kläder till vilket pris och Gränslös konsumtion.
Det är naturligt att ha fokus på konfektionsindustrin då vår ”slit och slängmentalitet” blir klart synlig inom detta konsumtionsområde. Miljöproblemen är synliggjorda i flera av de tidigare inläggen. Detta gäller allt från råvaruproduktionen, som till exempel den stora vattenförbrukningen till bomullstyger. Infärgningsindustrin med stora mängder kemikalier, vilket ger avfallsproblem med orenat processvatten i lokalsamhällen i Indien och Bangladesh. Vi har modeindustrins intresse av att sälja kläder med lockbetet ”köp 3 betala för 2”. Detta är en av alla signaler som driver västvärldens överkonsumtion. I blogginlägget Billiga kläder till vilket pris? framgår förutom miljöbelastningen från textilproduktionen också synen på exploatering av billig arbetskraft med dåliga arbetsförhållanden och ofta brist på mänskliga rättigheter.
Ett krav har funnits från olika håll, miljöorganisationer och andra drivande aktörer, att den gränslösa konsumtionen av konfektionsvaror måste styras upp. EU kommer nu med EU-direktiv för en hållbarare textilindustri. Från 2025 ställs krav att textiler måsta utsorteras från hushållsavfallet. I Sverige drivs sedan ett antal år olika initiativ inom textilåtervinning, men frågan är hur lyckade dessa varit. Med ett internationellt agerande på EU-nivå bör framgången bli något bättre.
Kasserade kläder som sorterats vid återvinningsanläggning Källa TT/Arkiv
Inslag på Sveriges Radio ”Hur ser framtiden ut för textilindustrin efter EU:s nya lagar? ger en inblick i det som nu är på gång. Intervju redovisar FoU-initiativ i Borås med textilåtervinning med hjälp av AI – Re make-maskin. Förutom kravet på utsortering av textilier från avfallet finns krav på tidigare insatser i konsumtionskedjan. Detta gäller kommande EU-krav på producentansvar där det kommer att bli olagligt att bränna osålda textilier. Ett krav som kräver en klart aktiv framförhållning från modebranschen. Kolla också in ”Hur kan man göra konsumtion och produktion av textilier mer hållbar? På Europeiska miljöbyråns hemsida. Här ges en kort beskrivning av vår ohållbara konsumtion och möjliga åtgärder till ett mer hållbart agerande.
Initiativen på EU-nivå kommer förhoppningsvis att styra upp vår konsumtion av textilier till en mer hållbar nivå. För detta krävs inte bara engagemang på samhällsnivå utan vi måste också beakta att ett ansvar finns på individnivå.