Under 2022 publicerades totalt 15 blogginlägg, se ”Sammanställning tidigare blogginlägg”. Av dessa var det 12 som hade direkt koppling till energiområdet. Visst är det så att energifrågan hade en klart dominerande påverkan på vårt samhälle under året. Detta är naturligt då klimatfrågan under senare år blivit allt viktigare. Klimatet är ju direkt kopplat till vilka energiformer vi använder, fossila eller förnybara källor.
Den avgörande händelsen med fokus på energi under 2022 var dock Putins anfallskrig på Ukraina. Med sanktioner mot Ryssland kom den ryska oljan och gasen i fokus, då Europa gjort sig beroende av denna leverantörskälla. Att vi i Sverige fastnat i beroendet av de strypta ryska energikällorna för vår inhemska användning är en annan heltokig handelsöverenskommelse. Vi bör naturligtvis ha ett svenskt elpris för svensk förbrukning, enligt typen Beken-modellen.
Noterat under det gångna året är att vår nya regering vill satsa på ny kärnkraft. Detta var helt borta för några år sedan då alla tog avstånd från kärnkraft som en framtida lösning på vårt växande behov av energi. Den nya given på kärnkraft har också helt blundat för miljöpåverkan under brytning och framställning av uran och långtidslagring på 100 000 år med dess problem. Dessutom ser vi under 2022 nya problem med ockupation av kärnkraftsanläggningar. Nu ska vi också snabba på tillståndsprocessen – vad pågår??
Naturlig satsning med vindkraft och solkraft påstås vara ostabila energikällor pga att det kan vara vindstilla och ingen sol. Sedan ett antal år pågår inom EU och flera EU-länder stor satsning på vätgas som lagringskälla. Vätgas är nu också en stor satsning som industriell energikälla.
En viktig strategi för ökad vindkraftsproduktion är att skapa snabbare tillståndsprocesser än de 5-7 år som är vanligt. Orsaken är att kommunerna kommer in sent i tillståndsprocessen och ofta är negativa. Det krävs därför ett win-win förhållande med att låta kommunen och dess invånare ta del av vinsten genom lägre energikostnader, Ur krisen föds möjligheter. Exempel på sådant utspel är att vindkraftsbolaget som vill bygga havsbaserad vindkraft utanför Ystad erbjuder billigare energi till kommunen.
Ja, i princip gällde att alla inlägg under 2022 har en koppling till energi och klimatet. Det som i övrigt behandlades var inhemsk konstgödselproduktion och konferensen för biologisk mångfald i Montreal. Även här har man en direkt koppling till energi och klimatfrågan som på olika sätt styr oss alla i diverse former av aktiviteter vi som individer och samhälle är del av. Alla former av aktiviteter kräver någon form av energiuttag som ger en miljöpåverkan av något slag.
Vad har vi att vänta oss under 2023. Ja inte är det mindre kring hur vi skall hantera energifrågan. Vad gäller klimatet så kan man fråga sig vad klimatförnekare anser om nya värmerekord på hundratals platser i Europa nu i januari. I Tyskland har inte sådana värmerekord uppmätts sedan man började mäta i slutet av 1800-talet.
Hallå – det är dags för klarsyn – vi måsta ha en kraftig ökad satsning på fossilfria källor och begränsad användning av fossila bränslen. Är det detta vi kan se 2023 och de närmaste åren??
Dela gärna inlägget vidare.